Dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem na deser, który osłodzi zbliżający się koniec wakacji. Tym raz razem na nasze stoły trafi ciasto kruche z malinami, którego smak wzbogacimy grubą warstwą gładkiego budyniu śmietankowego.
Przyjemnie maślany spód otula lekko kwaskowe owoce, które w trakcie pieczenia nabrały konsystencji dżemu. Budyń jest niesamowicie gładki i niemal rozpływa się w ustach. Według mnie jest to idealny deser na końcówkę wakacji.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na blaszkę 18 x 28 cm)
Ciasto
- 300 g (ok. 2 szklanki) mąki pszennej
- 100 g (ok. ½ szklanki) cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 200 g masła
- 1,5 łyżeczki pasty waniliowej
- 1 jajko
Nadzienie
- 2 budynie śmietankowe (słodzone)
- 750 ml mleka
- 500 g malin
Sposób przygotowania
- Do dużej miski przesyp 300 g mąki pszennej i dodaj do niej 100 g drobnego białego cukru, opcjonalną płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i niewielką szczyptę soli. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
- Do tak przygotowanych składników suchych dodaj 200 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła i wetrzyj je przy pomocy siekacza cukierniczego do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Jeśli nie masz pod ręką siekacza, możesz użyć zwykłego noża, malaksera albo wetrzeć masło w mąkę palcami. Uważaj tylko, żeby nie ogrzać zbytnio tłuszczu.
- Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj do ciasta jedno duże jajko i 1,5 łyżeczki pasty waniliowej. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki, tylko do momentu, w którym mąka wchłonie całą wilgoć. Następnie wyrabiaj ciasto dłonią do chwili, kiedy większość mąki się z nim połączy.
- Przełóż ciasto na blat i krótko wyrabiaj, aż będzie w miarę gładkie i zwarte, uformuj je w niewielki walec i podziel w mniej więcej 2/3 długości. Mniejszy fragment ciasta szczelnie owiń folią spożywczą i odłóż na około godzinę do zamrażarki. Większą część ciasta porwij w niewielkie kawałki i wyklej nimi wyłożoną papierem do pieczenia formę o rozmiarach 18 x 28 cm. Postaraj się rozkładać ciasto najrówniej, jak to tylko możliwe. Będzie to później kluczowe dla odpowiedniego wypieczenia kruchego spodu.
- Po uzyskaniu równego blatu nakłuj go gęsto widelcem na całej powierzchni. Pozwoli to swobodnie uciekać parze wodnej w trakcie pieczenia. Formę z tak przygotowanym ciastem trafia do lodówki na około 30 minut, do całkowitego schłodzenia i zestalenia ciasta.
- Po tym czasie podpiecz spód w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, przez około 10 minut, do chwili, kiedy ciasto kruche trochę się zarumieni. Wyjmij wtedy formę z piekarnika i odstaw ją do lekkiego przestudzenia.
- Przygotuj budyń. Do średniego rondelka przelej około 500 ml mleka. Podgrzewaj je przez kilka minut na średnio niskim ogniu, aż płyn zacznie się powoli gotować. W międzyczasie do pozostałych 250 ml dodaj dwa opakowania słodzonego budyniu śmietankowego i wymieszaj do uzyskania jednolitego płynu. Zmniejsz grzanie pod rondelkiem na niskie, i stale mieszając, dodaj rozpuszczony w mleku proszek. Kiedy całość utworzy jednolity płyn, ponownie zwiększ grzanie na średnie i gotuj do uzyskania gęstego, gładkiego budyniu. W trakcie gotowania cały czas mieszaj zawartość rondelka. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji zdejmij rondelek z ognia i odstaw na około 5 minut, do lekkiego przestudzenia.
- Na podpieczony spód wyłóż około 500 g świeżych malin i rozłóż je równą warstwą po całej powierzchni. Na wierzch wyłóż budyń i postaraj się rozłożyć go tak, żeby całkowicie przykrył maliny. Ważne jest, żeby robić to, póki budyń jest gorący. Jeśli za bardzo wystygnie, zestali się i ciężko będzie go rozprowadzić na owocach. Po wyłożeniu całego budyniu postarad się go rozsmarować równą warstwą. Najlepiej robić to krótkimi, szybkimi ruchami, przy pomocy sylikonowej szpatułki. Zetrzyj resztę ciasta kruchego na talerzyk i rozłóż je na powierzchni budyniu.
- Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni celsjusza w funkcji góra dół, na około 50 minut, do chwili kiedy całość nabierze pięknego złotego koloru. Jeśli ciato zbyt szybko będzie się rumienić, można przykryć je kawałkiem papieru do pieczenia. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce na kilka godzin do całkowitego wystudzenia i zestalenia budyniu. Ostudzone ciasto udekoruj lukrem lub cukrem pudrem.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 230 kcal
- Węglowodany: 28 g
- Tłuszcze: 11 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 1 g
1 porcja (zakładając 16 porcji)
- 237 kcal
- Węglowodany: 29 g
- Tłuszcze: 12 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz