Dzisiaj przychodzę do Was z prostym pomysłem na lekki, kremowy deser. Tym razem na nasze stoły trafi sernik na zimno z brzoskwiniami i mascarpone. Oczywiście, nie zabraknie tez śmietanki, którą wykorzystamy do dekoracji.
Przyjemnie wilgotne biszkopty nabierają lekkiego, brzoskwiniowego smaku. Waniliowa masa serowa jest delikatnie słodka i niesamowicie kremowa, a brzoskwinie przełamują strukturę sernika i wprowadzają do deseru nutkę świeżości. A wszystko to pod puszystą warstwą śmietanki, które zdobi nasz deser i dodaje mu lekkości!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na blaszkę o wymiarach 18 x 28 cm)
Spód
- 150 g podłużnych biszkoptów
- 200 ml syropu z brzoskwiń w puszce
- 100 ml wody
Sernik
- 12 g żelatyny w proszku
- 100 ml gorącej wody
- 200 g mascarpone
- 750 g sera twarogowego z wiaderka
- 100 g cukru pudru
- 1.5 łyżeczki pasty waniliowej
Dekoracja
- 300 g śmietanki kremówki (30-36%)
- 50 g mascarpone
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- Kostka ciemnej czekolady, do starcia
Sposób przygotowania
- Przelej 200 ml syropu z brzoskwiń w puszce do szerokiego naczynia. Następnie dodaj 100 ml chłodnej, przegotowanej wody i wymieszaj do uzyskania jednolitego płynu. Nasącz podłużne biszkopty w tak przygotowanym ponczu i ułóż je w miarę ciasno na dnie formy o rozmiarach 18 x 28 cm. Spód blachy wyłóż wcześniej papierem do pieczenia, a jej boki papierem lub folią rantową.
- Do niewielkiego dzbanka przelej 100 g gorącej, świeżo zagotowanej wody i dodaj do niej 12 g żelatyny w proszku. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, tylko do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, a następnie odstaw na około 5 minut do lekkiego przestudzenia.
- Do dużej miski przełóż 750 g twarogu sernikowego z wiaderka, 200 g serka mascarpone, 100 g cukru pudru i 1 ½ łyżeczki pasty waniliowej. Zawartość miski krótko wymieszaj na średnio niskich obrotach miksera, tylko do uzyskania jednolitej masy. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego pamiętaj o wyjęciu twarogu i mascarpone z lodówki na przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy.
- Dodaj łyżeczkę masy serowej do wystudzonej żelatyny i wymieszaj do uzyskania gładkiego płynu, a następnie wlej zawartość dzbanka z powrotem do masy serowej. Zrób to powoli, wąskim strumieniem, stale mieszając zawartość naczynia na średnich obrotach miksera. W ten sposób bez problemu rozprowadzisz żelatynę w masie serowej i nie utworzą się w niej nieprzyjemne grudy. Po dodaniu całej żelatyny mieszaj całość jeszcze przez około 30 sekund.
- Dodaj do masy około 250 g odsączonych, pokrojonych w kostkę brzoskwiń z puszki i rozprowadź je w masie przy pomocy sylikonowej szpatułki.
- Gotową masę serową przełóż na nawilżone biszkopty i wyrównaj jej wierzch. Blaszkę z prawie gotowym sernikiem wstaw do lodówki na około 30- 60 minut, do wstępnego do ścięcia wierzchu deseru.
- Po tym czasie przygotuj dekorację. Przelej 300 g zimnej śmietanki (36%) do dużej miski i dodaj do niej 50 g zimnego serka mascarpone, 50 g cukru pudru i, opcjonalnie, łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera na sztywno. Ubijanie polecam zacząć od niskich obrotów i stopniowo zwiększać moc robota wraz ze wzrostem objętości śmietanki.
- Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji przełóż śmietankę do rękawa cukierniczego – ja używam końcówki 2b – i wyciśnij ją na lekko ścięty wierzch sernika. Na końcu posyp wszystko świeżo startą czekoladą. Tak przygotowany sernik wstaw do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc, do całkowitego zestalenia masy serowej.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 218 kcal
- Węglowodany: 20 g
- Tłuszcze: 13 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 0 g
1 kawałek (zakładając 15 kawałków)
- 258 kcal
- Węglowodany: 24 g
- Tłuszcze: 15 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 0 g
Komentarze
Prześlij komentarz