Dzisiaj zapraszam na uproszczony przepis na absolutną klasykę. Tym razem na nasze stoły trafi kremowa karpatka w wersji bez pieczenia, w której za blaty posłuży nam groszek ptysiowy. Mniej stresu, a efekt równie pyszny!
Przepyszny, gładki krem pieści podniebienie przyjemnym smakiem wanilii i zdecydowanie gra w deserze pierwsze skrzypce. Groszek ptysiowy jest fajnym zamiennikiem dla własnoręcznie przygotowanego ciasta parzonego, które potrafi narobić kłopotów, więc jeśli kogoś ten proces przeraża – proszę bardzo, to chyba najprostsze rozwiązanie tego problemu.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na blaszkę 18 x 28 cm)
- 750 ml mleka
- 1/2 szklanki (100 g) cukru
- 1.5 łyżeczki pasty waniliowej
- 3 żółtka
- 60 g mąki ziemniaczanej (ok. 2.5 łyżki)
- 60 g mąki pszennej (ok. 2.5 łyżki)
- 150 g masła
- 130 g groszku ptysiowego
- Cukier puder, do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotuj budyń, który posłuży za bazę kremu. Do dużego rondelka przelej około 500 ml mleka i dodaj do niego 100 g drobnego, białego cukru. Zawartość naczynia krótko przemieszaj, tylko do rozpuszczenia cukru, a następnie podgrzewaj przez kilka minut na średnim ogniu, do chwili, kiedy płyn zacznie się lekko gotować.
- Do pozostałych 250 ml mleka dodaj 3 duże żółtka, 60 g mąki pszennej, 60 g skrobi ziemniaczanej i 1 1/2 łyżeczki pasty waniliowej. Jeśli nie masz pod ręką pasty, możesz użyć ekstraktu lub cukru z wanilią. W przypadku cukru dodaj go razem ze zwykłym do podgrzewanego mleka. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, tylko do uzyskania jednolitego płynu.
- Z tak przygotowaną bazą wróć na kuchenkę. Jeśli mleko zaczęło już lekko bulgotać, zmniejsz grzanie pod rondelkiem na niskie i dodaj zawartość dzbanka do gorącego mleka, stale mieszając. Po uzyskaniu jednolitego płynu zwiększ grzanie z powrotem na średnio-niskie i gotuj całość przez kilka minut do uzyskania gęstego, gładkiego budyniu. W trakcie gotowania nie przerywaj mieszania, bo masa łatwo przywiera do dna i nie jest trudno ją przypalić. Jeśli tak się stanie, całość nabierze gorzkiego smaku, a wtedy trzeba będzie przygotować budyń od nowa.
- Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji zdejmij rondelek z ognia i przelej jego zawartość do szerokiego, płaskiego naczynia. Wierzch gotowego budyniu przykryj folią spożywczą, która zapobiegnie utworzeniu się na nim nieprzyjemnego, grubego kożucha, i odstaw całość do całkowitego wystudzenia. Budyń możesz przygotować dzień wcześniej – pamiętaj tylko, żeby wyjąć go z lodówki na kilka godzin przed robieniem kremu.
- Kiedy budyń osiągnie temperaturę pokojową, przygotuj krem. Do dużej miski przełóż 150 g miękkiego masła i utrzyj je przy pomocy miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy. Masło i budyń muszą być w zbliżonej temperaturze, dlatego pamiętaj o wyjęciu masła z lodówki na przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy.
- Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji oczyść ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki, a następnie zacznij dodawać wystudzony budyń. Rób to powoli, po jednej łyżce naraz, i za każdym razem dokładnie ucieraj zawartość naczynia przed dodaniem kolejnej porcji. Od czasu do czasu warto kolejny raz oczyścić ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki. Da to pewność, że wszystko łączy się ze sobą tak jak powinno i pozwoli ocenić, czy krem wyszedł gładki.
- Gotowy krem budyniowy na chwilę odstawiam i zabieram się za składanie ciasta. Na dno blaszki o wymiarach 18 x 28 cm wrzuć kilka garści groszku ptysiowego, a następnie rozprowadż go równą warstwą po całej powierzchni formy. Spód blaszki wyłóż wcześniej papierem do pieczenia, a jej boki papierem lub folią rantową. Groszek rozłóż w taki sposób, żeby nie było pomiędzy nim prześwitów – dzięki temu krem nie będzie się przyklejał do spodu blaszki.
- Na tak przygotowany spód wyłóż cały krem budyniowy i ostrożnie rozprowadź go równą warstwą. Krem postaraj się wykładać w taki sposób, żeby maksymalnie pokryć powierzchnię groszku. Dzięki temu nie poprzestawiasz go w trakcie wyrównywania, a krem nie będzie się kleił do spodu formy.
- Na wyrównaną górę kremu wyłóż resztę groszku ptysiowego, a następnie rozprowadź go w taki sposób, żeby jak najlepiej pokrył wierzch. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na całą noc, do całkowitego zestalenia kremu. Przed podaniem udekoruj ciasto cukrem pudrem.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 276 kcal
- Węglowodany: 25 g
- Tłuszcze: 17 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 0 g
1 kawałek (zakładając 15 kawałków)
- 211 kcal
- Węglowodany: 19 g
- Tłuszcze: 13 g
- Białko: 4 g
- Błonnik: 0 g
Komentarze
Prześlij komentarz