Ciasto z cynamonem i gruszkami

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszny i prosty deser, który zrobicie w maksymalnie 10 minut. Tym razem na nasze stoły trafi cynamonowe ciasto z gruszkami i orzechami włoskimi, pokryte grubą warstwą lekko cytrusowego lukru.

Zapach cynamonu wypełnia całą kuchnię, a jego delikatny, aczkolwiek zdecydowanie wyczuwalny smak przyjemnie pieści podniebienie. Świeże gruszki sprawiają, że ciasto jest soczyste, a chrupiące orzechy przełamują strukturę całości. Wszystko pod subtelnie cytrynowym lukrem, którego lekka kwaskowość odświeża całą kompozycję. Całkiem nieźle, jak na 10 minut pracy, prawda?

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników (na blaszkę 18 x 28 cm)

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu
  • 150 g cukru
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%
  • 3 duże jajka
  • 150 g oleju
  • 350 g gruszek (po obraniu) (2 średnie gruszki)
  • 60 g orzechów włoskich

Dekoracja

  • 200 g cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 50 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski przesiej przez drobne sitko 300 g mąki pszennej, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, taką samą ilość sody oczyszczonej i dwie czubate łyżeczki cynamonu. Po pozbyciu się wszelkich grudek dodaj 150 g drobnego białego cukru i wymieszaj całość przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
  2. Do tak przygotowanych składników suchych dodaj 300 g gęstej, kwaśnej śmietany (18%), 3 duże jajka i 150 g oleju rzepakowego. Zawartość naczynia krótko przemieszaj przy pomocy sylikonowej szpatułki, tylko do uzyskania jednolitego ciasta. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania deseru powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego pamiętaj o wyjęciu jajek i śmietany z lodówki na przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy.
  3. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodaj do ciasta 350 g obranych, pokrojonych w dużą kostkę gruszek oraz 60 g grubo pokruszonych orzechów włoskich Wymieszaj całość, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w cieście.
  4. Tak przygotowane ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 18 x 28 cm i rozprowadź je równą warstwą po całej powierzchni formy.
  5. Wstaw formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 40 – 45 minut, do chwili, kiedy wykałaczka wbita w najgrubsze miejsce wychodzi całkowicie czysta. Jeśli ciasto zbyt szybko nabiera koloru, można przykryć je kawałkiem papieru do pieczenia. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce do całkowitego wystudzenia.
  6. Przygotuj dekorację – mi w tym celu posłuży prosty lukier. Do niewielkiej miseczki przesyp 200 g cukru pudru i dodaj do niego około 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Sok dodawaj stopniowo, po jednej łyżce naraz, i za każdym razem krótko mieszaj zawartość naczynia, żeby ocenić konsystencję lukru. Dodawanie płynu przerwij po uzyskaniu gęstego, gładkiego, ale nadal lekko płynnego lukru, który nie będzie spływał z wystudzonego ciasta.
  7. Tak przygotowany lukier wylej na ciasto i rozprowadź go równo po całym wierzchu. Posyp całość grubo pokruszonymi orzechami włoskimi. Tak przygotowane ciasto odstaw na około 15 minut, do zastygnięcia lukru.
  8. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 335 kcal
  • Węglowodany: 39 g 
  • Tłuszcze: 18 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 2 g

1 kawałek (zakładając 15 kawałków)

  • 369 kcal
  • Węglowodany: 43 g 
  • Tłuszcze: 20 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze