Dzisiaj przychodzę do Was z prostym przepisem na pyszne, jesienne łakocie. Tym razem na nasze stoły trafią aromatyczne i puszyste bułeczki cynamonowe, których smak wzbogacimy soczystymi jabłkami i gładkim lukrem przygotowanym na bazie serka śmietankowego.
Puszyste, delikatne ciasto drożdżowe pozwala błyszczeć słodkiemu, cynamonowo – jabłkowemu nadzieniu. Dodatek owoców sprawia, że bułeczki są wilgotne, a ich smak idealnie pasuje do aromatu cynamonu, który wypełnia całą kuchnię. A wszystko to pod gładkim, kremowym lukrem i odrobiną sosu, który nie tylko zdobi bułeczki, ale też wprowadza dodatkowe karmelowe nuty.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na 12 bułeczek)
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 60 g cukru (ok. 5 łyżek)
- 7 g suchych drożdży
- 0.5 łyżeczki soli
- 250 g kefiru
- 4 żółtka dużych jaj
- 1.5 łyżeczki pasty waniliowej
- 60 g masła
- 2 łyżki mleka
Masa jabłkowa
- 600 g jabłek (przed obraniem)
- 30 g masła
- 30 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Nadzienie
- 175 g brązowego cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 20 g masła
Lukier
- 120 g serka śmietankowego
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 60 g sosu karmelowego
Sposób przygotowania
- Przygotuj nadzienie z jabłek. Do dużego rondelka przełóż około 450 g obranych, pokrojonych w centymetrową kostkę kwaśnych owoców. Dodaj do nich 30 g masła, 30 g jasnego brązowego cukru i dwie czubate łyżeczki cynamonu. Zawartość rondelka krótko wymieszaj, do rozpuszczenia cukru i masła, a następnie podgrzewaj na średnim ogniu, aż całość zacznie się gotować. Zmniejsz wtedy grzanie na niskie i duś owoce przez 15 – 20 minut, do chwili, kiedy jabłka wyraźnie zmiękną, ale nadal będą zachowywać swój kształt, a syrop, który utworzy się z cukru i soku, prawie całkowicie wyparuje. Warto co jakiś czas przemieszać zawartość naczynia, żeby uniknąć przypalenia. Kiedy jabłka są już miękkie, a syrop odparowany, zdejmij rondelek z ognia i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Do dużej miski przesyp 500 g mąki pszennej. Dodaj do niej 60 g drobnego, białego cukru, 7 g drożdży instant i pół łyżeczki soli. Składniki suche krótko przemieszaj przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
- Do tak przygotowanych składników suchych dodaj 250 g lekko podgrzanego kefiru, 4 duże żółtka i 1 ½ łyżeczki pasty waniliowej. Jeśli nie masz pod ręką pasty, możesz użyć cukru z wanilią. Dodaj go wtedy do mąki razem ze zwykłym. Zawartość naczynia krótko przemieszaj przy pomocy sylikonowej szpatułki, tylko do wchłonięcia całej wilgoci przez mąkę.
- Kiedy tak się stanie, dodaj do ciasta 60 g rozpuszczonego, wystudzonego masła. Jeszcze raz wymieszaj całość, tylko do równego rozprowadzenia tłuszczu w cieście, a następnie zacznij wyrabiać ciasto dłonią. Na początku rób to w misce, tylko do wpracowania całej mąki w ciasto. Następnie przełóż je na lekko podsypany blat i wyrabiaj do osiągnięcia gładkiej, sprężystej konsystencji. Wyrabianie ciasta w ten sposób może potrwać około 10-15 minut, więc warto uzbroić się w cierpliwość i spokojnie pracować. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować ciasto przy pomocy miksera planetarnego.
- Po wyrobieniu uformuj ciasto w kulę, przełóż je do lekko naoliwionej miski i obróć je kilka razy tak, żeby tłuszcz pokrył całą powierzchnię kuli. Dzięki temu nie będzie wysychać w trakcie wyrastania. Następnie szczelnie przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 90 minut, do chwili, kiedy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość.
- Pod koniec wyrastania zajmij się drugą częścią nadzienia. Do niewielkiej miski przesyp 175 g jasnego brązowego cukru i dodaj do niego 2 czubate łyżki cynamonu. Zawartość naczynia krótko przemieszaj, do równego rozprowadzenia cynamonu w cukrze.
- Po około 90 minutach powróć do ciasta drożdżowego, które na tym etapie powinno już pięknie wyrosnąć. Wtedy przełóż je na suchy blat i uformuj w prostokąt o wymiarach około 40 x 30 cm. Po uzyskaniu odpowiedniego kształtu i rozmiaru, posmaruj ciasto odrobiną rozpuszczonego i wystudzonego masła. Tłuszcz rozprowadź po prawie całej powierzchni, zostawiając czysty, około trzycentymetrowy pas wzdłuż jednego długiego boku. Będzie to miejsce, w którym zamkniesz zwinięte bułeczki.
- Na rozpuszczone masło wyłóż cukier z cynamonem. Postaraj się zrobić to najrówniej jak to tylko możliwe i pokryć nim cały natłuszczony obszar. Następnie lekko wgnieć go w ciasto. Na warstwę cukru wyłóż duszone jabłka i rozprowadź je cienką warstwą. Po wyłożeniu jabłek możesz je również delikatnie wgnieść w ciasto, ale bądź ostrożni, żeby nie zrobić żadnej dziury, bo to znacząco utrudni zawijanie bułeczek.
- Tak przygotowany płat ciasta podziel na 12 w miarę równych pasów. Każdy pas ciasta zwiń ciasno w rulon, tworząc w ten sposób wypełnionego jabłkami cynamonowego zawijasa. Bułeczki przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 24 x 36 cm. Pomiędzy bułeczkami pozostaw około 2 centymetry przestrzeni, dając im w ten sposób miejsce do wyrastania. Po ułożeniu wszystkich bułek, ostrożnie spłaszcz je dłonią, przy okazji nadając im w miarę jednolity okrągły kształt. Blaszkę z cynamonkami przykryj kawałkiem folii spożywczej i odstaw w ciepłe miejsce, na około 20 – 30 minut, do chwili, kiedy bułeczki odrobinę odpoczną i podrosną.
- Po 30 minutach cynamonki powinny zacząć się ze sobą stykać. Wtedy pozbądź się folii spożywczej i posmaruj każdą bułeczkę odrobiną mleka. Dzięki temu cynamonki pięknie się zarumienią w trakcie pieczenia.
- Tak przygotowane bułki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 15 – 18 minut, aż nabiorą pięknego, złotego koloru. Gotowe cynamonki wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce do całkowitego wystudzenia.
- Kiedy bułeczki są już letnie, przygotuj lukier. Do niewielkiej miseczki przełóż 120 g letniego serka śmietankowego i dodaj do niego taką samą ilość cukru pudru oraz łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Zawartość naczynia wymieszaj przy pomocy różgi, do uzyskania gładkiej, pół płynnej konsystencji i rozpuszczenia cukru. Tak przygotowany lukier wyłóż na wystudzone bułeczki i rozprowadź go równo po wierzchu. Opcjonalnie, po pokryciu wszystkich bułeczek lukrem wyciśnij, na nie 60 g podgrzanego sosu karmelowego.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 329 kcal
- Węglowodany: 53 g
- Tłuszcze: 10 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 2 g
1 bułeczka (zakładając 12 bułeczek)
- 438 kcal
- Węglowodany: 71 g
- Tłuszcze: 13 g
- Białko: 7 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz