Luksusowe cynamonki z jabłkami

Dzisiaj przychodzę do Was z prostym przepisem na pyszne, jesienne łakocie. Tym razem na nasze stoły trafią aromatyczne i puszyste bułeczki cynamonowe, których smak wzbogacimy soczystymi jabłkami i gładkim lukrem przygotowanym na bazie serka śmietankowego. 

Puszyste, delikatne ciasto drożdżowe pozwala błyszczeć słodkiemu, cynamonowo – jabłkowemu nadzieniu. Dodatek owoców sprawia, że bułeczki są wilgotne, a ich smak idealnie pasuje do aromatu cynamonu, który wypełnia całą kuchnię. A wszystko to pod gładkim, kremowym lukrem i odrobiną sosu, który nie tylko zdobi bułeczki, ale też wprowadza dodatkowe karmelowe nuty.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników (na 12 bułeczek)

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g cukru (ok. 5 łyżek)
  • 7 g suchych drożdży
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 250 g kefiru
  • 4 żółtka dużych jaj
  • 1.5 łyżeczki pasty waniliowej
  • 60 g masła
  • 2 łyżki mleka

Masa jabłkowa

  • 600 g jabłek (przed obraniem)
  • 30 g masła
  • 30 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Nadzienie

  • 175 g brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 20 g masła

Lukier

  • 120 g serka śmietankowego
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 60 g sosu karmelowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj nadzienie z jabłek. Do dużego rondelka przełóż około 450 g obranych, pokrojonych w centymetrową kostkę kwaśnych owoców. Dodaj do nich 30 g masła, 30 g jasnego brązowego cukru i dwie czubate łyżeczki cynamonu. Zawartość rondelka krótko wymieszaj, do rozpuszczenia cukru i masła, a następnie podgrzewaj na średnim ogniu, aż całość zacznie się gotować. Zmniejsz wtedy grzanie na niskie i duś owoce przez 15 – 20 minut, do chwili, kiedy jabłka wyraźnie zmiękną, ale nadal będą zachowywać swój kształt, a syrop, który utworzy się z cukru i soku, prawie całkowicie wyparuje. Warto co jakiś czas przemieszać zawartość naczynia, żeby uniknąć przypalenia. Kiedy jabłka są już miękkie, a syrop odparowany, zdejmij rondelek z ognia i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  2. Do dużej miski przesyp 500 g mąki pszennej. Dodaj do niej 60 g drobnego, białego cukru, 7 g drożdży instant i pół łyżeczki soli. Składniki suche krótko przemieszaj przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
  3. Do tak przygotowanych składników suchych dodaj 250 g lekko podgrzanego kefiru, 4 duże żółtka i 1 ½ łyżeczki pasty waniliowej. Jeśli nie masz pod ręką pasty, możesz użyć cukru z wanilią. Dodaj go wtedy do mąki razem ze zwykłym. Zawartość naczynia krótko przemieszaj przy pomocy sylikonowej szpatułki, tylko do wchłonięcia całej wilgoci przez mąkę.
  4. Kiedy tak się stanie, dodaj do ciasta 60 g rozpuszczonego, wystudzonego masła. Jeszcze raz wymieszaj całość, tylko do równego rozprowadzenia tłuszczu w cieście, a następnie zacznij wyrabiać ciasto dłonią. Na początku rób to w misce, tylko do wpracowania całej mąki w ciasto. Następnie przełóż je na lekko podsypany blat i wyrabiaj do osiągnięcia gładkiej, sprężystej konsystencji. Wyrabianie ciasta w ten sposób może potrwać około 10-15 minut, więc warto uzbroić się w cierpliwość i spokojnie pracować. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować ciasto przy pomocy miksera planetarnego.
  5. Po wyrobieniu uformuj ciasto w kulę, przełóż je do lekko naoliwionej miski i obróć je kilka razy tak, żeby tłuszcz pokrył całą powierzchnię kuli. Dzięki temu nie będzie wysychać w trakcie wyrastania. Następnie szczelnie przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 90 minut, do chwili, kiedy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość.
  6. Pod koniec wyrastania zajmij się drugą częścią nadzienia. Do niewielkiej miski przesyp 175 g jasnego brązowego cukru i dodaj do niego 2 czubate łyżki cynamonu. Zawartość naczynia krótko przemieszaj, do równego rozprowadzenia cynamonu w cukrze.
  7. Po około 90 minutach powróć do ciasta drożdżowego, które na tym etapie powinno już pięknie wyrosnąć. Wtedy przełóż je na suchy blat i uformuj w prostokąt o wymiarach około 40 x 30 cm. Po uzyskaniu odpowiedniego kształtu i rozmiaru, posmaruj ciasto odrobiną rozpuszczonego i wystudzonego masła. Tłuszcz rozprowadź po prawie całej powierzchni, zostawiając czysty, około trzycentymetrowy pas wzdłuż jednego długiego boku. Będzie to miejsce, w którym zamkniesz zwinięte bułeczki.
  8. Na rozpuszczone masło wyłóż cukier z cynamonem. Postaraj się zrobić to najrówniej jak to tylko możliwe i pokryć nim cały natłuszczony obszar. Następnie lekko wgnieć go w ciasto. Na warstwę cukru wyłóż duszone jabłka i rozprowadź je cienką warstwą. Po wyłożeniu jabłek możesz je również delikatnie wgnieść w ciasto, ale bądź ostrożni, żeby nie zrobić żadnej dziury, bo to znacząco utrudni zawijanie bułeczek.
  9. Tak przygotowany płat ciasta podziel na 12 w miarę równych pasów. Każdy pas ciasta zwiń ciasno w rulon, tworząc w ten sposób wypełnionego jabłkami cynamonowego zawijasa. Bułeczki przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 24 x 36 cm. Pomiędzy bułeczkami pozostaw około 2 centymetry przestrzeni, dając im w ten sposób miejsce do wyrastania. Po ułożeniu wszystkich bułek, ostrożnie spłaszcz je dłonią, przy okazji nadając im w miarę jednolity okrągły kształt.  Blaszkę z cynamonkami przykryj kawałkiem folii spożywczej i odstaw w ciepłe miejsce, na około 20 – 30 minut, do chwili, kiedy bułeczki odrobinę odpoczną i podrosną.
  10. Po 30 minutach cynamonki powinny zacząć się ze sobą stykać. Wtedy pozbądź się folii spożywczej i posmaruj każdą bułeczkę odrobiną mleka. Dzięki temu cynamonki pięknie się zarumienią w trakcie pieczenia.
  11. Tak przygotowane bułki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 15 – 18 minut, aż nabiorą pięknego, złotego koloru. Gotowe cynamonki wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce do całkowitego wystudzenia.
  12. Kiedy bułeczki są już letnie, przygotuj lukier. Do niewielkiej miseczki przełóż 120 g letniego serka śmietankowego i dodaj do niego taką samą ilość cukru pudru oraz łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Zawartość naczynia wymieszaj przy pomocy różgi, do uzyskania gładkiej, pół płynnej konsystencji i rozpuszczenia cukru. Tak przygotowany lukier wyłóż na wystudzone bułeczki i rozprowadź go równo po wierzchu. Opcjonalnie, po pokryciu wszystkich bułeczek lukrem wyciśnij, na nie 60 g podgrzanego sosu karmelowego.
  13. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 329 kcal
  • Węglowodany: 53 g 
  • Tłuszcze: 10 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 2 g

1 bułeczka (zakładając 12 bułeczek)

  • 438 kcal
  • Węglowodany: 71 g 
  • Tłuszcze: 13 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze