Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną rodzinną uroczystość. Tym razem, na nasze stoły trafi słonecznikowiec, czyli puszysty kakaowy biszkopt przełożony gładkim kremem kajmakowym z dodatkiem prażonego słonecznika.
Puszysty, wilgotny biszkopt łączy w sobie subtelny smak kakao i delikatne, ale wyraźnie wyczuwalne nuty kawowe. Smakiem przewodnim kremu jest oczywiście karmel, wspierany przez prażone ziarna, które wprowadzają do całości subtelny, orzechowy aromat. Wszystko to pod prostą polewą czekoladową i niesamowicie chrupiącym słonecznikiem. Pyszny, choć nieco czasochłonny deser, który bez wstydu można postawić zarówno na imprezowym, jak i świątecznym stole.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na blaszkę 35 x 24 cm)
Biszkopt
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, opcjonalnie
- 8 dużych jajek
- 200 g cukru
- 100 g oleju rzepakowego
Krem
- 400 g kajmaku
- 500 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki kremówki (30-36%)
- 30 g cukru pudru
Prażony słonecznik
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 50 ml mleka
- 300 g łuskanego słonecznika
Nasączenie
- 150 ml likieru kawowego
- 150 ml wody
Polewa czekoladowa
- 200 ml śmietanki kremówki
- 200 g ciemnej czekolady
Sposób przygotowania
- Przesiej 160 g mąki tortowej, 50 g ciemnego, gorzkiego kakao, 50 g skrobi ziemniaczanej i dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia przez drobne sitko, żeby pozbyć się wszelkich grudek. Przemieszaj krótko składniki suche przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące i na chwilę odstaw.
- Do osobnej, bardzo dużej miski przelej 8 dużych jajek i dodaj do nich 200 g drobnego, białego cukru. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy. Jajka najlepiej byłoby ubić przy pomocy miksera stacjonarnego z bardzo dużą misą, ale jeśli masz pod ręką tylko mikser ręczny, też da radę.
- Kiedy jajka się napowietrzą i wyraźnie zgęstnieją, zmniejsz prędkość miksera na średnią i dodaj do nich 100 g oleju rzepakowego. Zrób to powoli, wąskim strumieniem, stale mieszając zawartość naczynia. W ten sposób całość utworzy jednolitą, lekko lśniącą emulsję. Po dodaniu całego tłuszczu mieszaj zawartość naczynia jeszcze przez około 30 sekund, upewniając się przy okazji, że wszystko połączyło się ze sobą tak, jak powinno.
- Do masy jajecznej dodaj składniki suche. Zrób to w trzech partiach, po kilka łyżek naraz, i za każdym razem ostrożnie łącz ze sobą zawartość naczynia przy pomocy sylikonowej szpatułki. Ważne jest, żeby nie przemieszać ciasta i nie wybić z niego zbyt wiele powietrza, dlatego mieszaj je tylko do momentu, w którym przestaniesz widzieć suchy proszek. Postaraj się też zagarniać ciasto od dna naczynia, bo tam będzie się zbierać najwięcej mąki, przez co łatwo ją przegapić.
- Gotowe ciasto przelej do blaszki o wymiarach 24 x 35 cm i rozprowadź je równą warstwą po całej powierzchni formy. Spód blachy wyłóż wcześniej papierem do pieczenia, a jej boki pozostaw suche. Dzięki temu biszkopt przyklei się do nich w trakcie pieczenia i nie opadnie podczas studzenia.
- Wstaw formę z ciastem biszkoptowym do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza, w funkcji góra-dół, na około 25 – 30 minut, do chwili, kiedy wykałaczka wbita w najgrubsze miejsce wyjdzie całkowicie sucha. Wtedy wyjmij biszkopt z piekarnika i odstaw w blaszce do całkowitego wystudzenia. Około godzina lub dwie powinny wystarczyć.
- W międzyczasie upraż słonecznik. Na patelnię przełóż 100 g drobnego białego cukru i 50 g masła. Dodaj do nich 50 ml mleka i, stale mieszając, podgrzewaj na średnio niskim ogniu do chwili, składniki utworzą jednolity płyn. Wtedy przerwij mieszanie i pozwól całości się zagotować.
- Kiedy tak się stanie, dodaj 300 g łuskanego słonecznika. Od tego momentu stale mieszaj zawartość patelni, aż słonecznik nabierze lekko złotego koloru, a wokół ziaren utworzy się chrupiąca cukrowa skorupka. Zajmie to kilka minut, więc uzbrój się w cierpliwość i nie przerywaj mieszania, żeby nic się nie przypaliło. Na początku może wydawać się to trudne, bo na patelni będzie dużo płynu, ale z czasem zacznie go ubywać. Cały proces prażenia zajął mi około 13 minut od momentu dodania słonecznika, ale ten czas może się u Ciebie trochę różnić, zależnie od mocy i wielkości palnika, którego użyjesz.
- Kiedy wokół ziaren utworzy się chrupiąca skorupka, zdejmij słonecznik z ognia i przełóż go na wyłożoną papierem do pieczenia płaską blaszkę, a następnie rozprowadź jak najcieńszą warstwą po całej powierzchni. Dzięki temu szybciej wystygnie. Tak przygotowany słonecznik odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Przygotuj poncz do nasączenia blatów. Do niewielkiego dzbanka przelej 150 ml chłodnej, przegotowanej wody i dodaj do niej 150 ml likieru kawowego. Zawartość dzbanka krótko wymieszaj, tylko do uzyskania jednolitego płynu, a następnie odstaw do lodówki, do chwili kiedy będzie potrzebny przy składaniu ciasta.
- Po około godzinie powróć do słonecznika, który na tym etapie powinien być już całkowicie wystudzony. ¾ ziaren przełóż do dużego woreczka strunowego, a ¼ odłóż na bok – posłuży do dekoracji ciasta. Woreczek prawie całkowicie zamknij, pozostawiając około centymetrową szparę, przez którą będzie mogło uciekać powietrze. Rozbij ziarna słonecznika przy pomocy wałka w nieco mniejsze kawałki, które lepiej rozprowadzą się w kremie.
- Gotowy słonecznik na chwilę odstaw i przejdź do przygotowania kremu. Do dużej miski przełóż 500 g zimnego serka mascarpone, 400 g kajmaku, 300 g zimnej śmietanki kremówki i 30 g cukru pudru. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera do uzyskania stabilnego, sztywnego kremu. Może to chwilę zająć z powodu dużej ilości składników, dlatego uzbrój się w cierpliwość. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji przerwij ubijanie, dodaj do kremu rozbity przed chwilą prażony słonecznik i rozprowadź go krótko przy pomocy sylikonowej szpatułki.
- Ostrożnie odetnij biszkopt od boków blaszki, pozbądź się papieru do pieczenia ze spodu i przełóż ciasto na blat. Przetnij je na dwa w miarę równe płaty ciasta, używając długiego noża z ząbkami. Dolny blat przełóż z powrotem do czystej blaszki. Jej spód wyłóż najpierw papierem do pieczenia, a boki papierem lub folią rantową. Spód ciasta dokładnie nasącz przygotowanym wcześniej ponczem.
- Na nasączony blat wyłóż cały krem kajmakowy i rozprowadź go równą warstwą po powierzchni ciasta. Na wyrównany krem wyłóż drugi blat biszkoptowy i delikatnie dociśnij go do masy, żeby całość się ze sobą skleiła. Na końcu obficie oblej biszkopt resztą ponczu. Blaszkę z tak przygotowanym ciastem wstaw na chwilę do lodówki na czas robienia polewy czekoladowej.
- Do niewielkiej miski przełóż 200 g drobno posiekanej czekolady (72%) i dodaję do niej 200 g śmietanki kremówki. Naczynie wstaw do mikrofali na około 20 sekund, wyjmij je, wymieszaj jego zawartość i odstaw do mikrofali na kolejne 20 sekund. Kroki te powtarzaj do uzyskania gładkiej polewy czekoladowej. Nie powinno to zająć dłużej niż minutę. Oczywiście, polewę możesz przygotować też w kąpieli wodnej. Wybierze sposób, który najbardziej Ci odpowiada. Po osiągnięciu gładkiej konsystencji wylej polewę na górę ciasta, a następnie rozprowadź ją w miarę równo po całej powierzchni. Na końcu posyp całość zachowanym wcześniej prażonym słonecznikiem. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia kremu i nabrania pełni smaku.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 402 kcal
- Węglowodany: 30 g
- Tłuszcze: 28 g
- Białko: 7 g
- Błonnik: 2 g
1 kawałek (zakładając 24 kawałki)
- 527 kcal
- Węglowodany: 40 g
- Tłuszcze: 36 g
- Białko: 9 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz