Dzisiaj przychodzę do Was z prostym przepisem, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do jesiennej, popołudniowej kawy. Tym razem na nasze stoły trafi puszyste i niesamowicie wilgotne ciasto waniliowe, wzbogacone aromatyczną, cynamonową kruszonką i kawowym lukrem.
Waniliowe ciasto jest przyjemnie puszyste i wilgotne, dzięki czemu niemal natychmiast rozpływa się w ustach. Cynamonowa kruszonka zdobi środek i tworzy wyraźne odcięcie pomiędzy poszczególnymi warstwami, a jednocześnie uzupełnia smak całości wyraźnymi korzennymi nutami. Wszystko pokryte jest mocno kawowym, lekko słodkim lukrem i chrupiącymi orzechami, które przełamują konsystencję deseru.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone
wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na blaszkę 18 x 28 cm)
Cynamonowa kruszonka
- 150 g mąki pszennej
- 100 g jasnego brązowego cukru
- 3,5 łyżeczki cynamonu
- 120 g masła
Ciasto
- 250 g (~1 i 2/3 szklanki) mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Niewielka szczypta soli
- 175 g miękkiego masła
- 225 g cukru
- 3 duże jajka
- 180 g kwaśnej śmietany (18%)
- 50 ml mleka
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
Lukier i dekoracja
- 160 g serka śmietankowego
- 60 g cukru pudru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka gorącej wody
- 40 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania
- Przygotuj cynamonową kruszonkę. Do średniej miski przesyp 150 g mąki pszennej, 100 g jasnego brązowego cukru i 3 ½ łyżeczki cynamonu. Zawartość naczynia krótko przemieszaj przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
- Do tak przygotowanych składników suchych dodaj 120 g bardzo zimnego, pokrojonego w kostkę masła. Tłuszcz wetrzyj w mąkę palcami, tylko do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Nie zajmie to zbyt długo, około minuta lub dwie powinny wystarczyć. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji odłóż miskę do lodówki na czas przygotowanie ciasta.
- Przesiej 250 g mąki tortowej, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia i ½ łyżeczki sody oczyszczonej przez drobne sitko, żeby pozbyć się wszelkich grudek. Następnie dodaj do nich niewielką szczyptę soli, krótko przemieszaj przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące, i na chwilę odstaw.
- Do osobnej, dużej miski przełóż 175 g miękkiego, pokrojonego w kostkę masła i dodaj do niego 225 g drobnego białego cukru. Zawartość naczynia utrzyj przy pomocy miksera do uzyskania jasnej, w miarę puszystej masy i całkowitego rozpuszczenia cukru. Mamy tutaj dużą ilość cukru, więc uzbrój się w cierpliwość – ucieranie chwilę potrwa. U mnie osiągnięcie zadowalającej konsystencji zajęło ponad 10 minut. W trakcie ucierania warto co jakiś czas oczyszczać ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki. Pozwoli Ci to ocenić, czy cukier już się rozpuścił, i da pewność, że wszystko łączy się ze sobą tak jak powinno.
- Kiedy masa jest już puszysta, dodaj do niej 3 duże jajka, po jednym naraz. Za każdym razem dokładnie ucieraj masę do połączenia się składników.
- Po wmieszaniu jajek dodaj do masy 180 g kwaśnej śmietany (18%), 50 ml mleka i 2 łyżeczki pasty waniliowej. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego pamiętaj o wyjęciu ich z lodówki na przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Zawartość naczynia wymieszaj tylko do połączenia składników i odłóż mikser. Nie będzie nam już potrzebny.
- Do tak przygotowanej masy dodaj składniki suche. Zrób to w trzech partiach, po kilka łyżek naraz, i za każdym razem ostrożnie łącz ze sobą zawartość naczynia przy pomocy sylikonowej szpatułki. Na początku ciasto będzie bardzo ziarniste, ale po dodaniu całej mąki efekt ten powinien całkowicie ustąpić.
- Połowę gotowego ciasta przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o rozmiarze 18 x 28 cm i rozprowadź je równą warstwą po całej powierzchni blaszki. Na wyrównany spód wyłóż około połowę cynamonowej kruszonki. Formuj z niej spore grudy i rozłóż je tak, żeby całkowicie pokryć powierzchnię jasnego ciasta. W trakcie pieczenia kruszonka się rozpuści i utworzy ładne, estetyczne odcięcie pomiędzy warstwami ciasta. Na warstwę kruszonki wyłóż resztę ciasta waniliowego. Zrób to ostrożnie i rozłóż je na jak największej powierzchni. W ten sposób łatwiej będzie rozprowadzić ciasto i uzyskać równą podstawę pod resztę kruszonki. Na samym końcu obficie posyp wierzch resztą kruszonki cynamonowej.
- Blaszkę z tak przygotowanym ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 45 – 50 minut, do momentu, w którym wykałaczka wbita w najgrubsze miejsce wyjdzie całkowicie sucha. Z powodu dużej ilości cukru i masła ciasto dosyć szybko zacznie nabierać koloru, dlatego przykryj je po kilku minutach kawałkiem papieru do pieczenia. Gotowe ciasto wyjmij i odstaw w blaszce do całkowitego wystudzenia.
- Przygotuj kawowy lukier. Do niewielkiej miski przełóż 160 g letniego serka śmietankowego i dodaj do niego 60 g cukru pudru oraz dwie płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczone w jednej łyżce gorącej wody. Zawartość naczynia krótko przemieszaj przy pomocy rózgi, tylko do całkowitego rozpuszczenia cukru i uzyskania jednolitej gładkiej masy. Gotowy lukier przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij bezpośrednio na wierzch wystudzonego ciasta, pokrywając nim całą górę deseru. Na samym końcu posyp deser odrobiną pokruszonych orzechów włoskich.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 418 kcal
- Węglowodany: 47 g
- Tłuszcze: 24 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 1 g
1 kawałek (zakładając 15 kawałków)
- 426 kcal
- Węglowodany: 48 g
- Tłuszcze: 24 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz