Kakaowy sernik gotowany

Dzisiaj przychodzę do Was z kolejnym przepisem na proste i pyszne ciasto bez pieczenia. Tym razem na nasze stoły trafi kakaowy sernik gotowany, który rozpieści nasze podniebienia kremową konsystencją i delikatnym smakiem czekolady. 

 


Masa serowa wychodzi niesamowicie gładka, a jej subtelny smak idealnie balansuje pomiędzy słodyczą i wytrawnymi nutami kakao. Dodatek likieru w nawilżonych biszkoptach tylko potęguje czekoladową przyjemność płynącą z ciasta. Wszystko to pod stabilną śmietanką, która nie tylko zdobi sernik, ale też równoważy całość swoim lekko waniliowym smakiem. Prosty w przygotowaniu deser, który osłodzi niejedno jesienne popołudnie.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników (na blaszkę 18 x 28 cm)

Masa serowa

  • 200 ml mleka
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g ciemnego kakao
  • 1.5 łyżeczki pasty waniliowej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego pełnotłustego twarogu
  • 4 duże jajka

Dodatkowo

  • Ok. 300 g podłużnych biszkoptów
  • 150 ml likieru czekoladowego
  • 150 ml wody

Dekoracja

  • 240 g śmietanki kremówki (30-36%)
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 kostki ciemnej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj prosty poncz do nasączenia biszkoptów. Do niewielkiego, ale szerokiego, płaskiego naczynia wlej 150 ml likieru czekoladowego i 150 ml chłodnej, przegotowanej wody. Zawartość naczynia krótko przemieszaj, tylko do uzyskania jednolitego płynu. Jeśli nie masz pod ręką likieru czekoladowego, możesz go podmienić na wiśniowy, pomarańczowy, albo zwykłą kawę rozpuszczalną. Wszystkie te smaki świetnie sprawdzą się w połączeniu z kakaową masą serową.
  2. Nasącz podłużne biszkopty w tak przygotowanym ponczu i ułóż je na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 18 x 28 cm lub 20 x 30 cm. Postaraj się to zrobić najciaśniej jak to tylko możliwe. Po uzyskaniu zwartego spodu odstaw na chwilę formę i przejdź do masy serowej.
  3. Do średniego dzbanka przelej 200 ml mleka i dodaj do niego 80 g skrobi ziemniaczanej, 40 g ciemnego, gorzkiego kakao i 1 ½ łyżeczki pasty waniliowej. Zawartość naczynia dokładnie wymieszaj, do uzyskania gęstego, jednolitego płynu. Postaraj się rozbić wszelkie grudy. W innym wypadku możesz je później napotkać w gotowym deserze.
  4. Tak przygotowaną bazę budyniową na chwilę odstaw i przenieś się na kuchenkę. Do dużego garnka z grubym dnem przełóż 200 g pokrojonego w kostkę masła. Tłuszcz krótko podgrzej na niskim ogniu, tylko do rozpuszczenia, a następnie dodaj do niego 100 g cukru pudru. Zawartość naczynia podgrzewaj przez kilka minut, stale mieszając, tylko do rozpuszczenia cukru.
  5. Kiedy tak się stanie, dodaj do masła kilogram gęstego twarogu sernikowego. Zawartość naczynia mieszaj przez chwilę, tylko do uzyskania jednolitej masy. Dodaj wtedy 4 duże jajka i podgrzewaj masę przez kilka minut na niskim ogniu, stale mieszając, do chwili, kiedy całość nabierze temperatury i trochę zgęstnieje. Na tym etapie masa nie może się zagotować.
  6. Po kilku minutach, kiedy masa już odrobinę zgęstnieje, dodaj do niej mleko ze skrobią i kakao. Mieszaj całość do rozprowadzenia bazy budyniowej w masie, a następnie zwiększ grzanie i gotuj przez kilka minut, do chwili, kiedy masa serowa bardzo mocno zgęstnieje.  Może to chwilę zająć, więc uzbrój się w cierpliwość i nie przerywaj mieszania. W innym wypadku masa może się przypalić i nabrać nieprzyjemnego gorzkiego smaku. Po uzyskaniu gęstej konsystencji zdejmij garnek z ognia.
  7. Mniej więcej połowę tak przygotowanej masy serowej wyłóż na nawilżone biszkopty i rozprowadź w miarę równą warstwą po całej powierzchni ciastek. Warto się do tego przyłożyć, żeby utworzyć równą płaszczyznę pod drugą warstwę biszkoptów i uzyskać możliwie najlepszy efekt po przekrojeniu deseru.
  8. Po wyrównaniu masy serowej wyłóż na nią drugą warstwę biszkoptów. Tak jak z pierwszą warstwą, nawilż je w ponczu i układaj najciaśniej, jak to tylko możliwe. Na cały deser zużyłem 300 g podłużnych biszkoptów, ale ich dokładna ilość będzie zależeć od wielkości waszych ciastek i formy, której użyjesz.
  9. Wylej resztę masy serowej na drugą warstwę biszkoptów i ponownie ją wyrównaj. Najwygodniej jest to robić przy pomocy sylikonowej szpatułki. Po uzyskaniu równego wierzchu odstaw formę do lodówki na około 30 minut, do stężenia wierzchu sernika.
  10. Po tym czasie przygotuj dekorację deseru. Mi w tym celu posłuży ubita śmietanka. Do dużej miski przelej 240 g zimnej śmietanki kremówki (30-36%) i dodaj do niej 30 g cukru pudru oraz jedną łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera na sztywno. Ubitą śmietankę wyłóż na schłodzony wierzch sernika i rozprowadź ją równą warstwą po całej powierzchni deseru. Na koniec zetrzyj na wierzch dwie kostki ciemnej czekolady. Tak przygotowany deser wstaw do lodówki ma kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia masy serowej.
  11. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 285 kcal
  • Węglowodany: 25 g 
  • Tłuszcze: 17 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 1 g

1 kawałek (zakładając 15 kawałków)

  • 442 kcal
  • Węglowodany: 38 g 
  • Tłuszcze: 26 g
  • Białko: 11 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze