Szybki piernik

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem, który wypełni wasze domy zapachem Świąt! Tym razem na nasze stoły trafi bardzo prosty w przygotowaniu piernik, pokryty szybką, a mimo to przepyszną polewą czekoladową.


Ciasto wychodzi niesamowicie aromatyczne, mięciutkie i przyjemnie wilgotne. Każdy kęs jest przepełniony smakiem przypraw, prosta i szybka polewa świetnie współgra z lekko czekoladowymi nutami pochodzącymi z kakao, a chrupiące orzechy i migdały przyjemnie przełamują strukturę całości. 15 minut pracy, które wypełni wasze domy cudownym, świątecznym zapachem.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników (na blaszkę 18 x 28 cm)

Piernik

  • 280 g (ok. 2 szklanki) mąki pszennej
  • 40 g ciemnego kakao
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 czubate łyżki przyprawy do piernika (ja używam samodzielnie przygotowanej mieszanki: po 2 łyżeczki cynamonu, suszonego imbiru, mielonych goździków, mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej)
  • 200 g (ok. 1 szklanka) drobnego białego cukru
  • 250 g kefiru
  • 2 duże jajka
  • 125 g oleju rzepakowego
  • 100 g kwaskowej konfitury
  • 60 g (2-3 łyżki) płynnego miodu

Polewa i dekoracja

  • 150 g ciemnej czekolady (72%)
  • 150 g śmietanki kremówki
  • Orzechy włoskie, płatki migdałów lub kandyzowana skórka pomarańczy

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj 280 g mąki pszennej, 40 g ciemnego kakao, po dwie łyżeczki cynamonu, suszonego imbiru, mielonego ziela angielskiego, mielonych goździków i gałki muszkatałowej. Dodaj po 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Przesiej całość przez drobne sitko, żeby pozbyć się wszelkich grudek zawartych w proszku i przyprawach. Na koniec dodaj 200 g drobnego białego cukru, a następnie wymieszaj zawartość naczynia przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia cukru i przypraw w mące.
  2. Do tak przygotowanych składników suchych dodaj 250 g kefiru, 125 g oleju rzepakowego, dwa duże jajka, 100 g lekko kwaśnej konfitury i dwie, trzy łyżki płynnego miodu, u mnie wyszło go 60 g. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego pamiętaj o wyjęciu jajek i kefiru z lodówki na przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Zawartość naczynia przemieszaj krótko przy pomocy widelca, tylko do chwili, kiedy suchy proszek przestanie być widoczny. Warto też oczyścić ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki. Da Ci to pewność, że wszystko połączyło się ze sobą tak jak powinno.
  3. Masę przelej do blaszki o wymiarach 18 x 28 cm. Spód formy wyłóż wcześniej papierem do pieczenia, a boki pozostawi suche. Ułatwi to ciastu wyrastanie i zapobiegnie jego opadaniu w trakcie studzenia. Po przelaniu rozprowadź ciasto równą warstwą po całej powierzchni formy, a następnie wyrównaj jego wierzch.
  4. Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 40 – 45 minut, a tak naprawdę do chwili, kiedy wykałaczka wbita w najgrubsze miejsce wyjdzie sucha. Jeśli piernik zbyt szybko nabiera koloru, można przykryć go kawałkiem papieru do pieczenia. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce do całkowitego wystudzenia. Około godzina lub dwie powinny wystarczyć.
  5. Kiedy ciasto jest już chłodne, przygotuj polewę czekoladową. Do niewielkiej miski przesyp 150 g grubo posiekanej czekolady (72%) i dodaj do niej taką samą ilość śmietanki kremówki (30-36%). Naczynie wstaw do mikrofali na około 20 sekund, wyjmij je, wymieszaj jego zawartość i odstaw do mikrofali na kolejne 20 sekund. Kroki te powtarzaj do uzyskania gładkiej polewy czekoladowej.  Nie powinno to zająć dłużej niż minutę. Po osiągnięciu gładkiej konsystencji wylej polewę na górę ciasta, a następnie rozprowadź ją grubą warstwą, zarówno po wierzchu jak i bokach ciasta. Na końcu piernik ozdób płatkami migdałowymi i grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Tak przygotowane ciasto odstaw na około godzinę do zastygnięcia polewy.
  6. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 391 kcal
  • Węglowodany: 42 g 
  • Tłuszcze: 21 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 2 g

1 kawałek (zakładając 15 kawałków)

  • 352 kcal
  • Węglowodany: 38 g 
  • Tłuszcze: 19 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze