Sernik na Święta

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które uświetni niejeden świąteczny stół. Tym razem przygotujemy prosty sernik na kruchym, cynamonowym spodzie, którego smak wzbogacimy odrobiną kandyzowanej skórki pomarańczy i ciemnej czekolady. 


Przyjemnie maślane ciasto kruche rozpływa się w ustach, a smak cynamonu jest wyraźnie wyczuwalny, ale nie dominujący. Masa serowa należy do tych solidniejszych, a jej gładka konsystencja i wyraźne nuty wanilii sprawiają, że ciężko powstrzymać się przed nałożeniem kolejnego kawałka. Całość dopełniają cytrusowe nuty skórki pomarańczowej i nieco wytrawna ciemna czekolada, która równoważy smak ciasta. Aromatyczny i prosty w przygotowaniu sernik, który ozdobi niejeden świąteczny stół.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników (na blaszkę 18 x 28 cm)

Ciasto kruche

  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 100 g (ok. ½ szklanki) cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cynamonu

Masa serowa

  • 100 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 750 g twarogu pełnotłustego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 budyń waniliowy
  • 75 g kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 75 g ciemnej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sernika rozpocznij od cynamonowego ciasta kruchego. Do dużej miski przesyp 300 g mąki pszennej i dodaj do niej 100 g drobnego białego cukru, 3 czubate łyżki cynamonu, opcjonalną łyżeczkę proszku do pieczenia i niewielką szczyptę soli. Zawartość naczynia krótko przemieszaj przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące. 
  2. Do tak przygotowanych składników suchych dodaj 200 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła i wetrzyj je przy pomocy siekacza cukierniczego do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Jeśli nie masz pod ręką siekacza, możecie użyć zwykłego noża, malaksera albo wetrzeć masło w mąkę palcami. Uważaj tylko, żeby nie ogrzać zbytnio tłuszczu.
  3. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj do ciasta jedno duże jajko. Zawartość naczynia wymieszaj krótko przy pomocy drewnianej łyżki, tylko do momentu, w którym mąka wchłonie całą wilgoć. Następnie wyrabiaj ciasto dłonią do chwili, kiedy większość mąki się z nim połączy. Wtedy przełóż je na blat i wyrób krótko do uzyskania w miarę gładkiego, zwartego ciasta.
  4. Ciasto uformuj w niewielki walec i podziel w mniej więcej 2/3 długości. Mniejszy fragment ciasta szczelnie owiń folią spożywczą i odłóż na około godzinę do zamrażarki. Większą część ciasta porwij w niewielkie kawałki i wyklej nimi wyłożoną papierem do pieczenia formę o rozmiarach 18 x 28 cm. Postaraj się rozkładać ciasto najrówniej, jak to tylko możliwe.
  5. Po uzyskaniu równego blatu nakłuj go gęsto widelcem na całej powierzchni. Pozwoli to swobodnie uciekać parze wodnej w trakcie pieczenia. Dzięki temu pod spodem nie powinny tworzyć się pęcherze powietrza, które mogą sprawić, że całość mocno popęka.  Formę z tak przygotowanym ciastem wstaw do lodówki na około 30 minut, do całkowitego schłodzenia i zestalenia ciasta.
  6. Po tym czasie wstaw formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 15 minut, aż ciasto delikatnie zarumieni się na brzegach. Kiedy tak się stanie, wyjmij formę z piekarnika i odstaw na około 10 – 15 minut, do lekkiego przestudzenia.
  7. Przygotuj masę serową. Do dużej miski przełóż 750 g twarogu sernikowego, 3 duże jajka, 150 g cukru pudru, 100 g rozpuszczonego, wystudzonego masła, jedno opakowanie budyniu waniliowego bez cukru i solidną łyżeczkę pasty waniliowej. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania masy powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego pamiętajcie o wyjęciu ich z lodówki na przynajmniej godzinę przed przygotowaniem ciasta kruchego. Zawartość naczynia wymieszaj krótko przy pomocy blenedera ręcznego, tylko do uzyskania gładkiej masy i całkowitego połączenia się składników. Nie przeciągaj mieszania, bo wtłoczysz do masy zbyt dużo powietrza, a to spowoduje, że sernik urośnie i popęka w trakcie pieczenia.
  8. Po osiągnięciu gładkiej konsystencji dodaj do masy 75 g kandyzowanej skórki pomarańczy i 75 g grubo posiekanej, ciemnej czekolady (72%). Dodatki wmieszaj krótko w masę przy pomocy sylikonowej szpatułki. Masę wylej na podpieczony wcześniej spód i rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni cynamonowego ciasta.
  9. Na wyrównaną masę serową wyłóż resztę ciasta kruchego. Zmrożone ciasto kruche zetrzyj najpierw na talerzyk na tarce o grubych oczkach. Postarajcie się rozłożyć je równomiernie po całej powierzchni.
  10. Tak przygotowany sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 50 minut. Jeśli zauważysz, żeciasto kruche zbyt szybko nabiera koloru, możesz przykryć je kawałkiem papieru do pieczenia. Po 50 minutach wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki i pozostaw w nim ciasto na około godzinę do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i odstaw w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia i zestalenia masy serowej, najlepiej na całą noc.
  11. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 372 kcal
  • Węglowodany: 33 g 
  • Tłuszcze: 24 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 1  g

1 kawałek (zakładając 15 kawałków)

  • 457 kcal
  • Węglowodany: 41 g 
  • Tłuszcze: 29 g
  • Białko: 9 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze