Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które uświetni niejeden świąteczny stół. Tym razem przygotujemy prosty sernik na kruchym, cynamonowym spodzie, którego smak wzbogacimy odrobiną kandyzowanej skórki pomarańczy i ciemnej czekolady.
Przyjemnie maślane ciasto kruche rozpływa się w ustach, a smak cynamonu jest wyraźnie wyczuwalny, ale nie dominujący. Masa serowa należy do tych solidniejszych, a jej gładka konsystencja i wyraźne nuty wanilii sprawiają, że ciężko powstrzymać się przed nałożeniem kolejnego kawałka. Całość dopełniają cytrusowe nuty skórki pomarańczowej i nieco wytrawna ciemna czekolada, która równoważy smak ciasta. Aromatyczny i prosty w przygotowaniu sernik, który ozdobi niejeden świąteczny stół.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na blaszkę 18 x 28 cm)
Ciasto kruche
- 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 100 g (ok. ½ szklanki) cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 200 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cynamonu
Masa serowa
- 100 g masła
- 150 g cukru pudru
- 3 duże jajka
- 750 g twarogu pełnotłustego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 budyń waniliowy
- 75 g kandyzowanej skórki pomarańczy
- 75 g ciemnej czekolady
Sposób przygotowania
- Przygotowanie sernika rozpocznij od cynamonowego ciasta kruchego. Do dużej miski przesyp 300 g mąki pszennej i dodaj do niej 100 g drobnego białego cukru, 3 czubate łyżki cynamonu, opcjonalną łyżeczkę proszku do pieczenia i niewielką szczyptę soli. Zawartość naczynia krótko przemieszaj przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
- Do tak przygotowanych składników suchych dodaj 200 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła i wetrzyj je przy pomocy siekacza cukierniczego do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Jeśli nie masz pod ręką siekacza, możecie użyć zwykłego noża, malaksera albo wetrzeć masło w mąkę palcami. Uważaj tylko, żeby nie ogrzać zbytnio tłuszczu.
- Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj do ciasta jedno duże jajko. Zawartość naczynia wymieszaj krótko przy pomocy drewnianej łyżki, tylko do momentu, w którym mąka wchłonie całą wilgoć. Następnie wyrabiaj ciasto dłonią do chwili, kiedy większość mąki się z nim połączy. Wtedy przełóż je na blat i wyrób krótko do uzyskania w miarę gładkiego, zwartego ciasta.
- Ciasto uformuj w niewielki walec i podziel w mniej więcej 2/3 długości. Mniejszy fragment ciasta szczelnie owiń folią spożywczą i odłóż na około godzinę do zamrażarki. Większą część ciasta porwij w niewielkie kawałki i wyklej nimi wyłożoną papierem do pieczenia formę o rozmiarach 18 x 28 cm. Postaraj się rozkładać ciasto najrówniej, jak to tylko możliwe.
- Po uzyskaniu równego blatu nakłuj go gęsto widelcem na całej powierzchni. Pozwoli to swobodnie uciekać parze wodnej w trakcie pieczenia. Dzięki temu pod spodem nie powinny tworzyć się pęcherze powietrza, które mogą sprawić, że całość mocno popęka. Formę z tak przygotowanym ciastem wstaw do lodówki na około 30 minut, do całkowitego schłodzenia i zestalenia ciasta.
- Po tym czasie wstaw formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 15 minut, aż ciasto delikatnie zarumieni się na brzegach. Kiedy tak się stanie, wyjmij formę z piekarnika i odstaw na około 10 – 15 minut, do lekkiego przestudzenia.
- Przygotuj masę serową. Do dużej miski przełóż 750 g twarogu sernikowego, 3 duże jajka, 150 g cukru pudru, 100 g rozpuszczonego, wystudzonego masła, jedno opakowanie budyniu waniliowego bez cukru i solidną łyżeczkę pasty waniliowej. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania masy powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego pamiętajcie o wyjęciu ich z lodówki na przynajmniej godzinę przed przygotowaniem ciasta kruchego. Zawartość naczynia wymieszaj krótko przy pomocy blenedera ręcznego, tylko do uzyskania gładkiej masy i całkowitego połączenia się składników. Nie przeciągaj mieszania, bo wtłoczysz do masy zbyt dużo powietrza, a to spowoduje, że sernik urośnie i popęka w trakcie pieczenia.
- Po osiągnięciu gładkiej konsystencji dodaj do masy 75 g kandyzowanej skórki pomarańczy i 75 g grubo posiekanej, ciemnej czekolady (72%). Dodatki wmieszaj krótko w masę przy pomocy sylikonowej szpatułki. Masę wylej na podpieczony wcześniej spód i rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni cynamonowego ciasta.
- Na wyrównaną masę serową wyłóż resztę ciasta kruchego. Zmrożone ciasto kruche zetrzyj najpierw na talerzyk na tarce o grubych oczkach. Postarajcie się rozłożyć je równomiernie po całej powierzchni.
- Tak przygotowany sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 50 minut. Jeśli zauważysz, żeciasto kruche zbyt szybko nabiera koloru, możesz przykryć je kawałkiem papieru do pieczenia. Po 50 minutach wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki i pozostaw w nim ciasto na około godzinę do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i odstaw w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia i zestalenia masy serowej, najlepiej na całą noc.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 372 kcal
- Węglowodany: 33 g
- Tłuszcze: 24 g
- Białko: 7 g
- Błonnik: 1 g
1 kawałek (zakładając 15 kawałków)
- 457 kcal
- Węglowodany: 41 g
- Tłuszcze: 29 g
- Białko: 9 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz