Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które oczaruje nasze podniebienia smakiem Świąt. Tym razem na nasze stoły trafi warkocz drożdżowy, wypelniony morelową konfiturą i dużą ilością bakalii. Idealny przepis na Święta, który bardzo łatwo dostosować do upodobań swoich domownikow.
Puszyste, delikatne ciasto drożdżowe pozwala błyszczeć owocowemu nadzieniu, a jego lekko waniliowe nuty idealnie uzupełniają smak dodatków. Konfitura nawilża całą kompozycję, a przenikające się smaki moreli, żurawiny czy rodzynek sprawiają, że każdy kęs przynosi nieco inne doświadczenie. Według mnie jest to fantastyczna ozdoba świątecznego stołu, która wynagradza swoim smakiem cały wysiłek, który trzeba w nią włożyć.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na keksówkę 30 cm)
Ciasto
- 375 g (ok. 2,5 szklanki) mąki pszennej
- 45 g (ok. 3 łyżki) cukru
- 7 g drożdży
- Szczypta soli
- 180 g kefiru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 45 g masła
- 1 łyżka mleka
Nadzienie
- 200 g konfitury morelowej
- 50 g suszonych moreli
- 30 g rodzynek
- 30 g żurawiny
- 30 g orzechów włoskich
- 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Glazura
- 20 g konfitury morelowej
Sposób przygotowania
- Do dużej miski przesyp 375 g mąki pszennej i dodaj do niej 45 g drobnego białego cukru, 7 g drożdży instant oraz niewielką szczyptę soli. Składniki suche wymieszaj krótko przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące. Dodaj 180 g lekko podgrzanego kefiru, 3 duże żółtka i 1 łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki, tylko do wchłonięcia całej wilgoci przez mąkę. Kiedy tak się stanie, dodaj do ciasta 45 g rozpuszczonego, wystudzonego masła. Jeszcze raz wymieszaj całość, tylko do równego rozprowadzenia tłuszczu w cieście.
- Zacznij wyrabiać ciasto dłonią, na początku w misce, tylko do wpracowania całej mąki w ciasto. Wtedy przełóż je na lekko podsypany blat i wyrabiaj do osiągnięcia gładkiej, sprężystej konsystencji. Wyrabianie ciasta w ten sposób może potrwać nawet do 15 minut, więc warto uzbroić się w cierpliwość i spokojnie pracować. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować ciasto przy pomocy miksera planetarnego. Po tym czasie uformuj je w kulę i upewnij się, że jest odpowiednio sprężyste. Wystarczy zrobić w nim małe wgniecenie. Jeśli odbija, ciasto jest gotowe; jeśli nie, trzeba wyrabiać je dalej.
- Odpowiednio wyrobione ciasto przełóż do lekko naoliwionej miski i obróć je kilka razy tak, żeby tłuszcz pokrył całą powierzchnię kuli. Dzięki temu nie będzie wysychać w trakcie wyrastania. Następnie szczelnie przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 90 minut, do chwili, kiedy ciasto się napowietrzy i przynajmniej podwoi swoją objętość.
- Po około 90 minutach ciasto powinno być już puszyste i pięknie wyrośnięte. Wtedy przełóż je na suchy blat i uformuj w prostokąt o wymiarach około 40 x 30 cm. Ja swoje ciasto delikatnie rozgniatałem i rozciągałem, ale równie dobrze możesz je po prostu rozwałkować.
- Po uzyskaniu odpowiedniego kształtu i rozmiaru wyłóż na ciasto około 200 g konfitury morelowej. Rozprowadź ją po prawie całej powierzchni, zostawiając czysty, około 3-centymetrowy past wzdłuż jednego długiego boku. Jest to miejsce, w którym zamkniesz zwinięty rulon.
- Na pokrytą konfiturą powierzchnię wyłóż bakalie; ja używam po około 30 g rodzynek, suszonej żurawiny, grubo posiekanych orzechów włoskich i kandyzowanej skórki pomarańczy. Dla podbicia smaku dodaję też 50 g grubo pokrojonych suszonych moreli. Równie dobrze sprawdzi się grubo siekana czekolada, migdały, orzechy laskowe, czy kandyzowane wiśnie.
- Na tym etapie pozostaje nam już tylko zawinąć ciasto w ciasny rulon. Nie spiesz się z tym i zrób to najdokładniej jak to tylko możliwe. Im ciaśniej zawinisze całość, tym więcej widocznych warstw nadzienia uzyskasz w gotowym warkoczu. Po zwinięciu całego ciasta upewnij się, że rulon jest dobrze sklejony
- Tak przygotowany rulon ułóż miejscem łączenia do dołu, obróć krótszym bokiem do siebie, a następnie rozetnij przy pomocy ostrego noża na prawie całej długości wzdłuż dłuższego boku, na dwie, mniej więcej równe połowy. Nie rozcinaj ciasta całkowicie; zostaw około 2 centymetry rulonu w całości. Jest to miejsce łączenia, które pomoże utrzymać ciasto w jednym kawałku w trakcie zaplatania.
- Rozcięte części ułóż miejscem cięcia do góry, a następnie układaj je na sobie, na przemian, tworząc w ten sposób prosty warkocz. Nie spiesz się z tym i postaraj się zawijać ciasto najciaśniej jak to tylko możliwe. Po zapleceniu całego warkocza sklej ze sobą końcówki ciasta i delikatnie popraw całość tak, żeby otrzymać równą grubość na całej długości.
- Tak przygotowane ciasto ostrożnie przełóż na kawałek papieru do pieczenia, a następnie ułóż w 30-centymetrowej keksówce. Blaszkę pozostaw całkowicie suchą. Formę z ciastem przykryj kawałkiem folii spożywczej, a następnie odstaw na około 30 minut, żeby drożdżówka odpoczęła i delikatnie się napowietrzyła.
- Po 30 minutach warkocz powinien nieco podrosnąć. Wtedy pozbądź się folii spożywczej i posmaruj ciasto odrobiną mleka. Dzięki temu warkocz pięknie się zarumieni w trakcie pieczenia.
- Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 35 minut, aż nabierze pięknego, złotego koloru. Jeśli ciasto zbyt szybko zacznie się rumienić, można przykryć je kawałekiem papieru do pieczenia. Gotowy warkocz wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce na około 15 minut do lekkiego przestudzenia.
- Po tym czasie wyjmij ciasto na kratkę, a jego wierzch posmaruj odrobiną podgrzanej konfitury morelowej. Konfitura nie tylko doda smaku, ale również sprawi, że ciasto nabierze pięknego połysku. Po pokryciu wierzchu konfiturą odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 315 kcal
- Węglowodany: 54 g
- Tłuszcze: 8 g
- Białko: 8 g
- Błonnik: 2 g
1 kawałek (zakładając 15 kawałków)
- 217 kcal
- Węglowodany: 37 g
- Tłuszcze: 5 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz