Tiramisu bez jajek

Dzisiaj przychodzę do was z bardzo prostym przepisem na klasyczny włoski deser w wersji dla osób, które nie przepadają za surowymi jajkami. Tym razem na nasze stoły trafi błyskawiczne w przygotowaniu tiramisu, które rozpieści nasze podniebienia kremową konsystencją i przyjemnym aromatem kawy. 


Wilgotne biszkopty rozpływają się w ustach, a ich głęboki kawowy smak idealnie współgra z czekoladowymi nutami wprowadzonymi do całości przez kakao. Wszystko to przeplata niezwykle kremowa masa śmietankowa, która uzupełnia całą kompozycję delikatną słodyczą i odrobiną wanilii. Bardzo prosty w przygotowaniu deser, który na chwilę pomoże nam przenieść się myślami do słonecznej Italii.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników (na blaszkę 18 x 28 cm)

  • 200 ml mocnej kawy (ja użyłem 200 ml wody i 2 łyżek kawy rozpuszczalnej)
  • 100 ml słodkiego wina Marsala
  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • 600 g śmietanki kremówki (36%)
  • 500 g serka mascarpone
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 10 g gorzkiego kakao

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie deseru rozpocznij od prostego ponczu do nasączenia biszkoptów. Wlej 200 ml przestudzonej, mocnej kawy i 100 ml słodkiego wina Marsala do niewielkiego, ale szerokiego, płaskiego naczynia. Użyj swojej ulubionej kawy. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, tylko do uzyskania jednolitego płynu.
  2. Nasącz podłużne biszkopty w tak przygotowanym ponczu i ułóż je na dnie formy o wymiarach 18 x 28 cm. Spód blaszki wyłóż wcześniej papierem do pieczenia, a jej boki papierem lub folią rantową. Biszkopty postaraj się układać najciaśniej, jak to tylko możliwe. W innym wypadku masa śmietankowa może później wejść pomiędzy ciastka i przykleić się do dna, a wtedy może Ci być ciężko wyjmować kolejne kawałki. Po uzyskaniu zwartego spodu odstaw na chwilę formę i przejdź do masy śmietankowej.
  3. Do dużej miski przelej 600 g zimnej śmietanki (36%) i dodaj do niej 500 g zimnego serka mascarpone, 60 g cukru pudru i dwie solidne łyżeczki pasty waniliowej. Jeśli nie masz pod ręką pasty, możesz użyć cukru z wanilią, sprawdzi się równie dobrze. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera do uzyskania gęstej, sztywnej masy. Przy takiej ilości składników zajmie to kilka minut, więc uzbrój się w cierpliwość. Dobrze ubita śmietanka z dodatkiem mascarpone nie wymagają według mnie żadnych usztywniaczy, szczególnie jeśli deser jest trzymany w lodówce. Jeśli planujesz postawić deser na stole i wiesz, że spędzi on tam kilka godzin, dla spokoju ducha możesz dodać jeden lub dwa śmietan-fixy. Ja raczej podawałbym deser prosto z lodówki.
  4. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji wyłóż połowę masy na ułożony wcześniej spód z biszkoptów i rozprowadź ją po całej powierzchni ciastek. Postarajcie się to zrobić najrówniej jak to tylko możliwe, żeby stworzyć odpowiednią podstawę dla drugiej warstwy biszkoptów. Wyrównaną masę śmietankową oprósz odrobiną ciemnego gorzkiego kakao. Jego dodatek przełamie słodycz całej kompozycji i wprowadzi do deseru nieco wytrawne, czekoladowe nuty.
  5. Od tego momentu powtarzaj wcześniejsze kroki. Na oprószonej kakao masie śmietankowej ułóż ciasno nawilżone biszkopty. Na biszkopty wyłóż resztę masy śmietankowej, rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni i wygładź jej wierzch. Na końcu ponownie oprósz całość grubą warstwą ciemnego kakao i odstaw deser do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia masy śmietankowej i pełnego rozwinięcia smaków.
  6. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 337 kcal
  • Węglowodany: 20 g 
  • Tłuszcze: 26 g
  • Białko: 3 g
  • Błonnik: 0 g

1 kawałek (zakładając 15 kawałków)

  • 384 kcal
  • Węglowodany: 23 g 
  • Tłuszcze: 30 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 0 g

Komentarze