Dzisiaj pokażę interesującą propozycję na imprezową sałatkę – szwedzki tort sałatkowy, przełożony warstwami z pora i jajka oraz z szynki i sera.
Całość obłożymy kremem chrzanowym i ozdobimy świeżymi dodatkami. Obie warstwy broniłyby się jako samodzielne sałatki, ale czemu pozostawać przy jednej, skoro można mieć dwie? Tutaj panuje zresztą pełna dowolność – przygotujcie, co tylko chcecie! Krem chrzanowy jest lekki i nadaje całości charakteru, a szczypiorek i rzodkiewki wprowadzają element świeżości.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- Chleb
Warstwa mięsna
- 300 g wędzonej polędwicy
- 150 g świeżo tartego żółtego sera
- 4 łyżki (80 g) majonezu (u mnie Light)
- Sól, pieprz
- 1 puszka kukurydzy (170 g po odsączeniu)
Warstwa jajeczna
- 3 jajka
- 0.5 pora (ok. 150 g)
- 5 kiszonych ogórków (ok. 220 g)
- 4 łyżki (80 g) majonezu
- Puszka groszku (ok. 200 g)
- Pieprz i sól do smaku
‘Krem’
- 1 opakowanie (250 g) białego serka kanapkowego
- 3 łyżki (60 g) tartego chrzanu
- 120 ml śmietany kremówki (30-36%)
- Sól do smaku
Dekoracja
- Rzodkiewki
- Szczypiorek
Sposób przygotowania
- Przygotuj krem chrzanowy. Do miski wlej dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę i ubij ją, aż będzie puszysta, ale nie sztywna. Do osobnej miski dodaj serek kanapkowy i kilka łyżek tartego chrzanu. Składniki wymieszaj ze sobą za pomocą sylikonowej szpatułki, a następnie stopniowo dodaj ubitą śmietankę, za każdym razem delikatnie mieszając wszystko do całkowitego połączenia. Posól krem do smaku i odstaw do do lodówki.
- Przygotuj warstwę z porem i jajkiem. Białą część średniego pora dokładnie umyj, podziel wzdłuż na pół i pokrój w cienkie paski o szerokości około 2 milimetrów. Pokrojone warzywo przełóż do miski i dodaj trzy solidne szczypty soli. Następnie wszystko lekko ugnieć i odstaw na około 15 minut, by por puścił soki.
- Ugotuj jajka na twardo i pokrój je w kostkę. Ogórki kiszone pokrój w półcentymetrową kostkę. Odciśnij pora z doku. W misce wymieszaj jajka, ogórki, groszek konserwowy oraz pokrojonego wcześniej pora. Dodaj majonez i wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku pieprzem.
- Przygotuj warstwę mięsną. Wędzoną polędwicę wieprzową pokrój w półcentymetrową kostkę. Wędlinę przełóż do miski i dodaj do niej świeżo starty ser, średnią puszkę kukurydzy i kilka łyżek majonezu. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj, i dopraw do smaku pieprzem oraz, opcjonalnie, solą.
- Przygotuj blaty z chleba. Najlepszy jest do tego celu duży, okrągły bochenek, z którego można wyciąć trzy równe, okrągłe blaty o średnicy 20 cm i grubości około dwóch centymetrów. Z pokrojonego na warstwy chleba pozbądź się skórek; do blatów przyłóż tortownicę, której użyjesz do złożenia tortu. Według tak powstałego wzoru wytnij trzy okrągłe blaty.
- Złóż tort. Na dno tortownicy wyłóż chlebowy blat i pokryj go sałatką z polędwicą. Rozprowadź ją całej powierzchni, solidnie przy tym ubijając. Sałatkę przykryj warstwą chleba, a następnie wyłóż sałatkę z pora i jajek. Równo rozprowadź ją po całej powierzchni, dociskając lekko za pomocą łyżki. Na wierzchu tortu ułóż ostatnią warstwę chleba i ponownie wszystko lekko dociśnij. Dzięki temu warstwy powinny odpowiednio się wyrównać, co ułatwi późniejsze dekorowanie. Tak przygotowany tort odstaw na chwilę do lodówki do zestalenia.
- Po około godzinie udekoruj tort. Krem wykładaj małymi porcjami, najpierw na górę, następnie na boki. Kiedy tort jest wstępnie pokryty kremem, ponownie odstaw go na około 30 minut do lodówki.
- Nałóż kolejną warstwę kremu, wyrównując za jego pomocą wszelkie nierówności i dziury.
- Udekoruj tort. Ja użyłem szczypiorku pokrojonego w kawałki różnej długości do wykonania dekoracji boków i rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki na górę tortu.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 171 kcal
- Węglowodany: 14 g
- Tłuszcze: 9 g
- Białko:9 g
- Błonnik: 1 g
Porcja (zakładając 12 porcji)
- 345 kcal
- Węglowodany: 29 g
- Tłuszcze: 17 g
- Białko: 17 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz