Szwedzki tort sałatkowy

Dzisiaj pokażę interesującą propozycję na imprezową sałatkę – szwedzki tort sałatkowy, przełożony warstwami z pora i jajka oraz z szynki i sera. 

 


Całość obłożymy kremem chrzanowym i ozdobimy świeżymi dodatkami.  Obie warstwy broniłyby się jako samodzielne sałatki, ale czemu pozostawać przy jednej, skoro można mieć dwie? Tutaj panuje zresztą pełna dowolność – przygotujcie, co tylko chcecie! Krem chrzanowy jest lekki i nadaje całości charakteru, a szczypiorek i rzodkiewki wprowadzają element świeżości.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.

 

 

 

Lista składników

  • Chleb

Warstwa mięsna

  • 300 g wędzonej polędwicy
  • 150 g świeżo tartego żółtego sera
  • 4 łyżki (80 g) majonezu (u mnie Light)
  • Sól, pieprz
  • 1 puszka kukurydzy (170 g po odsączeniu)

Warstwa jajeczna

  • 3 jajka
  • 0.5 pora (ok. 150 g)
  • 5 kiszonych ogórków (ok. 220 g)
  • 4 łyżki (80 g) majonezu
  • Puszka groszku (ok. 200 g)
  • Pieprz i sól do smaku

‘Krem’

  • 1 opakowanie (250 g) białego serka kanapkowego
  • 3 łyżki (60 g) tartego chrzanu
  • 120 ml śmietany kremówki (30-36%)
  • Sól do smaku

Dekoracja

  • Rzodkiewki
  • Szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj krem chrzanowy. Do miski wlej dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę i ubij ją, aż będzie puszysta, ale nie sztywna. Do osobnej miski dodaj serek kanapkowy i kilka łyżek tartego chrzanu. Składniki wymieszaj ze sobą za pomocą sylikonowej szpatułki, a następnie stopniowo dodaj ubitą śmietankę, za każdym razem delikatnie mieszając wszystko do całkowitego połączenia. Posól krem do smaku i odstaw do do lodówki.
  2. Przygotuj warstwę z porem i jajkiem. Białą część średniego pora dokładnie umyj, podziel wzdłuż na pół i pokrój w cienkie paski o szerokości około 2 milimetrów. Pokrojone warzywo przełóż do miski i dodaj trzy solidne szczypty soli. Następnie wszystko lekko ugnieć i odstaw na około 15 minut, by por puścił soki.
  3. Ugotuj jajka na twardo i pokrój je w kostkę. Ogórki kiszone pokrój w półcentymetrową kostkę. Odciśnij pora z doku. W misce wymieszaj jajka, ogórki, groszek konserwowy oraz pokrojonego wcześniej pora. Dodaj majonez i wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku pieprzem.
  4. Przygotuj warstwę mięsną. Wędzoną polędwicę wieprzową pokrój w półcentymetrową kostkę. Wędlinę przełóż do miski i dodaj do niej świeżo starty ser, średnią puszkę kukurydzy i kilka łyżek majonezu. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj, i dopraw do smaku pieprzem oraz, opcjonalnie, solą.
  5. Przygotuj blaty z chleba. Najlepszy jest do tego celu duży, okrągły bochenek, z którego można wyciąć trzy równe, okrągłe blaty o średnicy 20 cm i grubości około dwóch centymetrów. Z pokrojonego na warstwy chleba pozbądź się skórek; do blatów przyłóż tortownicę, której użyjesz do złożenia tortu. Według tak powstałego wzoru wytnij trzy okrągłe blaty.
  6. Złóż tort. Na dno tortownicy wyłóż chlebowy blat i pokryj go sałatką z polędwicą. Rozprowadź ją całej powierzchni, solidnie przy tym ubijając. Sałatkę przykryj warstwą chleba, a następnie wyłóż sałatkę z pora i jajek. Równo rozprowadź ją po całej powierzchni, dociskając lekko za pomocą łyżki. Na wierzchu tortu ułóż ostatnią warstwę chleba i ponownie wszystko lekko dociśnij. Dzięki temu warstwy powinny odpowiednio się wyrównać, co ułatwi późniejsze dekorowanie. Tak przygotowany tort odstaw na chwilę do lodówki do zestalenia.
  7. Po około godzinie udekoruj tort. Krem wykładaj małymi porcjami, najpierw na górę, następnie na boki. Kiedy tort jest wstępnie pokryty kremem, ponownie odstaw go na około 30 minut do lodówki.  
  8. Nałóż kolejną warstwę kremu, wyrównując za jego pomocą wszelkie nierówności i dziury.
  9. Udekoruj tort. Ja użyłem szczypiorku pokrojonego w kawałki różnej długości do wykonania dekoracji boków i rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki na górę tortu.
  10. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 171 kcal
  • Węglowodany: 14 g 
  • Tłuszcze: 9 g
  • Białko:9 g
  • Błonnik: 1 g

Porcja (zakładając 12 porcji)

  • 345 kcal
  • Węglowodany: 29 g 
  • Tłuszcze: 17 g
  • Białko: 17 g
  • Błonnik: 2 g



Komentarze