Serniczki z mascarpone o smaku Marsa

Dzisiaj zapraszam na prawdziwą gratkę na wszystkich wielbicieli słodkości! Przygotujemy mini-serniczki na bazie mascarpone o smaku Marsa, wykończone warstwą kajmaku i mlecznej czekolady. 


Połączenie mlecznej czekolady, kajmaku i gęstego kremu czekoladowego jest genialne w swojej prostocie i pozwala odtworzyć smak batona niemal jeden do jednego. Takie deserki można spokojnie przygotować na większe imprezy w mniejszych porcjach po 100 ml lub, tak jak ja, w solidniejszych rozmiarach tylko dla domowników. Niezależnie od rozmiarów, rozpływają się w ustach!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

Krem czekoladowy

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 150 g śmietany kremówki (36%)
  • 150 g serka mascarpone

Polewa

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g śmietany kremówki (36%)

Dodatkowo

  • 4 czubate łyżki kajmaku (ok. 170 g)
  • 4 łyżki pokruszonych czekoladowych herbatników (ok. 50 g)
  • 4 małe Marsy
  • 4 cukierki Mars

Sposób przygotowania

  1. 100 g mlecznej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali, na pełnej mocy, mieszając czekoladę co 15-20 sekund. Rozpuszczoną czekoladę odstaw do całkowitego wystudzenia.
  2. 50 g herbatników pokrusz za pomocą noża, siekacza lub woreczka strunowego i wałka do ciasta.
  3. Pokrój kilka małych batoników Mars w około półcentymetrową kostkę.
  4. Do miski przełóż 150 g zimnego serka mascarpone i dodaj do niego 150 g zimnej śmietanki 36%. Zawartość miski ubij za pomocą miksera do uzyskania puszystej, ale jeszcze nie sztywnej masy. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj do masy rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę mleczną. Ponownie wymieszaj wszystko mikserem, tym razem już tylko na niskich obrotach, do całkowitego połączenia się składników. Masa wyraźnie zgęstnieje po dodaniu czekolady, ale nadal powinna pozostać plastyczna.
  5. Wsyp pokruszone herbatniki na dno pojemniczków do deserów. Na herbatnikach ułóż pokrojone w kostkę Marsy i przykryj je równymi porcjami kremu czekoladowego. Na krem wyłóż po jednej czubatej łyżce kajmaku. Tak przygotowane desery odstaw do lodówki na około 15 minut, żeby kajmak delikatnie stężał.
  6. Do naczynia przełóż 50 g mlecznej czekolady i dodaj do niej 50 g śmietanki 36%. Podgrzej je razem w mikrofali przez 90 sekund, na pełnej mocy, do całkowitego połączenia się składników, mieszając zawartość co 15 sekund, żeby uniknąć przypalenia czekolady. Gotową polewę odstaw na około 5 - 10 minut do lekkiego przestudzenia.   
  7. Na każdy deser wyłóż około dwie łyżki przestudzonej polewy czekoladowej. Ozdób serniczki cukierkami Mars.
  8. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

1 porcja (zakładając 4 porcje)

  • 851 kcal
  • Węglowodany: 76 g 
  • Tłuszcze: 56 g
  • Białko: 10 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze