Dzisiaj zapraszam na prawdziwą gratkę na wszystkich wielbicieli słodkości! Przygotujemy mini-serniczki na bazie mascarpone o smaku Marsa, wykończone warstwą kajmaku i mlecznej czekolady.
Połączenie mlecznej czekolady, kajmaku i gęstego kremu czekoladowego jest genialne w swojej prostocie i pozwala odtworzyć smak batona niemal jeden do jednego. Takie deserki można spokojnie przygotować na większe imprezy w mniejszych porcjach po 100 ml lub, tak jak ja, w solidniejszych rozmiarach tylko dla domowników. Niezależnie od rozmiarów, rozpływają się w ustach!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Krem czekoladowy
- 100 g mlecznej czekolady
 - 150 g śmietany kremówki (36%)
 - 150 g serka mascarpone
 
Polewa
- 50 g mlecznej czekolady
 - 50 g śmietany kremówki (36%)
 
Dodatkowo
- 4 czubate łyżki kajmaku (ok. 170 g)
 - 4 łyżki pokruszonych czekoladowych herbatników (ok. 50 g)
 - 4 małe Marsy
 - 4 cukierki Mars
 
Sposób przygotowania
- 100 g mlecznej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali, na pełnej mocy, mieszając czekoladę co 15-20 sekund. Rozpuszczoną czekoladę odstaw do całkowitego wystudzenia.
 - 50 g herbatników pokrusz za pomocą noża, siekacza lub woreczka strunowego i wałka do ciasta.
 - Pokrój kilka małych batoników Mars w około półcentymetrową kostkę.
 - Do miski przełóż 150 g zimnego serka mascarpone i dodaj do niego 150 g zimnej śmietanki 36%. Zawartość miski ubij za pomocą miksera do uzyskania puszystej, ale jeszcze nie sztywnej masy. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj do masy rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę mleczną. Ponownie wymieszaj wszystko mikserem, tym razem już tylko na niskich obrotach, do całkowitego połączenia się składników. Masa wyraźnie zgęstnieje po dodaniu czekolady, ale nadal powinna pozostać plastyczna.
 - Wsyp pokruszone herbatniki na dno pojemniczków do deserów. Na herbatnikach ułóż pokrojone w kostkę Marsy i przykryj je równymi porcjami kremu czekoladowego. Na krem wyłóż po jednej czubatej łyżce kajmaku. Tak przygotowane desery odstaw do lodówki na około 15 minut, żeby kajmak delikatnie stężał.
 - Do naczynia przełóż 50 g mlecznej czekolady i dodaj do niej 50 g śmietanki 36%. Podgrzej je razem w mikrofali przez 90 sekund, na pełnej mocy, do całkowitego połączenia się składników, mieszając zawartość co 15 sekund, żeby uniknąć przypalenia czekolady. Gotową polewę odstaw na około 5 - 10 minut do lekkiego przestudzenia.
 - Na każdy deser wyłóż około dwie łyżki przestudzonej polewy czekoladowej. Ozdób serniczki cukierkami Mars.
 - Smacznego!
 
Przybliżone wartości odżywcze
1 porcja (zakładając 4 porcje)
- 851 kcal
 - Węglowodany: 76 g
 - Tłuszcze: 56 g
 - Białko: 10 g
 - Błonnik: 1 g
 
Ach, słodka rozpusta...
OdpowiedzUsuń