Kremowy sernik gotowany z orzechami

Dzisiaj zapraszam na kremowy i rozpływający się w ustach sernik gotowany.

 

Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu – wymaga jedynie odrobinę cierpliwości. Można je przygotować z dowolnym orzechami; ja użyłem dzisiaj pistacji, które nadały całości nie tylko bardzo subtelnego, delikatnego smaku, ale też pięknego koloru. Wszystko pokryte jest słodką polewą z białej czekolady i udekorowane odrobiną orzechów. To deser, który fantastycznie sprawdzi się na wielkanocnym stole!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników

Pasta orzechowa

  • 200 g surowych, niesolonych pistacji + 50 g do ozdoby (waga po obraniu z łupinek)
  • 100 ml wody
Masa serowa
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 100 ml mleka
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru (niepełna szklanka)
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 5 średnich jajek
  • Łyżeczka pasty waniliowej

Dodatkowo

  • 470 g herbatników
  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania

  1. Zblanszuj pistacje. 200 g orzechów wrzuć do wrzącej wody i gotuj je przez około dwie minuty na średnim ogniu. Po dwóch minutach zdejmij rondelek z ognia, odcedź jego zawartość na drobnym sitku i przelej je zimną wodą. Orzechy wyłóż na czysty ręcznik kuchenny i rozprowadź je równą warstwą. Zblanszowane pistacje osusz ręcznikiem z nadmiaru wody, przy okazji naruszając brązową skórkę, która się na nich znajduje. Obierz orzechy ze skórki, szczególnie jeśli zależy Ci na delikatnej, zielonej barwie ciasta.
  2. Oczyszczone ze skórek pistacje przełóż do misy robota kuchennego, dodaj do nich 100 ml gorącej wody i rozdrobnij do uzyskania w miarę gładkiej, gęstej masy. Uzyskanie odpowiedniej konsystencji może zająć nawet do 10 minut. Gotową pastę przełóż do osobnego naczynia i na chwilę odstaw.
  3. Do niewielkiego dzbanka wlej 100 ml mleka i dodaj do niego 80 g mąki ziemniaczanej. Zawartość dzbanka przemieszaj za pomocą rózgi do uzyskania jednolitego płynu.
  4. Rozpuść 200 g masła w dużym garnku z grubym dnem. Do rozpuszczonego tłuszczu dodaj 100 g cukru pudru. Zawartość garnka krótko wymieszaj do rozpuszczenia cukru w maśle.
  5. Kiedy to nastąpi, dodaj kilogram twarogu sernikowego z wiaderka i wymieszaj zawartość garnka do wstępnego połączenia. Wtedy zmniejsz ogień na najniższy możliwy i dodaj łyżeczkę pasty waniliowej oraz pięć średnich jajek. Składniki sernika energicznie wymieszam ze sobą do całkowitego połączenia i uzyskania jednolitej masy, najlepiej za pomocą rózgi.
  6. Dodaj do masy serowej przygotowaną wcześniej pastę pistacjową, delikatnie zwiększ grzanie i podgrzewaj wszystko, stale mieszając, do osiągnięcia gorącej, ale nie wrzącej masy serowej. Wtedy dodaj do niej mleko połączone z mąką ziemniaczaną, nie przerywając mieszania. Zawartość naczynia powoli doprowadź do wrzenia, dalej mieszając. Kiedy masa serowa się zagotuje, pozwól jej delikatnie bulgotać przez około dwie minuty, kontynuując mieszanie. Wtedy zdejmij garnek z ognia i odstaw na około 5 minut, do delikatnego przestudzenia.
  7. Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 18 x 28 cm ułóż maślane herbatniki. Na spód z herbatników wyłóż połowę masy serowej i rozprowadź ją równą warstwą po całej powierzchni formy. Po rozprowadzeniu pierwszej warstwy sera ułóż na niej drugą warstwę herbatników, a następnie resztę masy serowej. Wyrównaj górę masy i wyłóż ostatnią warstwę herbatników.
  8. Do niewielkiej miski przełóż 200 g białej czekolady i dodaj do niej 100 ml 36% śmietanki. Rozpuść je razem w mikrofali, mieszając co 20 sekund, aż czekolada całkowicie się rozpuści i utworzy ze śmietanką gładką polewę. Polewę wylej na górę ciasta i delikatnie rozprowadź ją po całej powierzchni sernika. Następnie posyp wszystko posiekanymi pistacjami. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia masy serowej.
  9. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 345 kcal
  • Węglowodany: 22 g 
  • Tłuszcze: 30 g
  • Białko: 8 g
  • Błonnik: 2 g

1 kawałek (zakładając 24 kawałki)

  • 370 kcal
  • Węglowodany: 32 g 
  • Tłuszcze: 24 g
  • Białko: 8 g
  • Błonnik: 2g

 

Komentarze

  1. Napewno wypróbuję na święta wielkanocne ,dam znać czy serniczek wyszedł pyszny.🌺🌺🌺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! :) Życzę Wesołych Świąt i smacznego :).

      Usuń
  2. Jej, czy MÓJ MĄŻ nie mógłby być mistrzem takich ciast?!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz